Manualul biblic

Semnalez cu vădită plăcere apariţia Manualului biblic, pentru că e, aşa cum îl trădează numele, un instrument deosebit de util pentru studiul individual sau de grup. Conţine o seamă întreagă de informaţii sistematizate şi prezentate succint, esenţializat. Fiecare dintre subiectele mai fierbinţi (din punct de vedere istoric, dogmatic, filosofic sau apologetic) beneficiază de un spaţiu aparte, fără a se intra însă în toate amănuntele şi nuanţele pe care le înregistrează bibliografiile de strictă specialitate.

Cititorul de rând are prilejul să cunoască şi chestiunile controversate, dar şi o bună măsură de date contextuale care adaugă la informaţiile consemnate în Biblie (viaţa popoarelor străvechi, scrierile lor, legile după care trăiau, zeii cărora li se închinau etc). Extinderea orizontului teologic, istoric şi cultural este de bun augur, fiindcă, la urma urmei, orice element suplimentar care vine să completeze ceea ce ştim despre Biblie şi despre creştinism e bine-venit.

Uitarea şi ignoranţa pot fi boli grele pentru Biserică. Aşadar, e absolut necesar să existe nişte antidoturi. Şi cred că acest Manual biblic are potenţial de antidot. În plus, furnizează puncte de plecare către alte lecturi ce îmbogăţesc şi mai mult perspectiva celui ce vrea să studieze Cartea Cărţilor.

În zilele noastre, se mizează foarte mult pe imagine. Fără să se supună neapărat modei, Manualul conferă cititorului posibilitatea de a-şi reprezenta vizual locuri de referinţă (Ierusalimul, Templul, Marea Galileei şi împrejurimile, Babilonul etc.) şi contextele istorice ale diferitelor evenimente (robia asiriană, confruntările din Judecătorii, răstignirea, călătoriile lui Pavel etc.).

Nu e deloc puţin lucru ca într-o singură carte să aduni date istorice, demografice, geo-politice, geografice, literare, ştiinţifice, arheologice, comentarii biblice aplicate, exegeză, hermeneutică. Fireşte că spaţiul limitat nu permite abordări exhaustive, dar permite sistematizarea unor puncte de vedere reprezentative pentru fiecare temă importantă luată în discuţie.

Acolo unde situaţia o impune, există articole alcătuite de specialişti recunoscuţi în domeniile lor de activitate. Sunt aproape 70 de contributori, pe lângă cei doi autori, care semnează intervenţii competente pe diverse tematici. La finalul cărţii, sunt enumerate peste 150 de articole şi inserţii ce dezvoltă şi lămuresc subiecte specifice precum Templul lui Solomon, familia lui Irod, relaţia dintre Vechiul şi Noul Testament, cărţile apocrife şi deuterocanonice, diaspora evreiască, informaţii despre popoare şi despre cetăţi, Biblia şi Coranul, problemele bisericii din Corint etc.

De mare folos sunt diagramele cronologice, care permit o localizare temporală a diferitelor evenimente biblice. Am găsit deosebit de utilă, de exemplu, diagrama în care sunt prezentaţi toţi profeţii VT în paralel cu regii cu care au fost contemporani. Sau diagrama de la începutul cărţii, în care sunt aşezate cronologic marile religii ale omenirii, alături de evenimente şi personaje marcante din istoria umanităţii. Sau lista în care sunt consemnate toate pasajele biblice care conţin rugăciuni.

Devine evident, după lectura Manualului biblic, că există un mare bagaj de cutume culturale, de obiceiuri şi practici străvechi, de aluzii şi termeni care nu trec de la sine barierele culturale ce ne despart de vremurile biblice. În consecinţă, e nevoie de un efort pentru a reconstitui ceva din atmosfera şi mentalitatea de odinioară. Ei bine, tocmai acest lucru au încercat să-l facă autorii cărţii şi cred că demersul lor poate fi considerat o reuşită.

Nu mă aştept ca tuturor să le placă tot ce găsesc în Manual, dar, după ce îl veţi parcurge, cred că veţi fi de acord că neajunsurile sunt totuşi mult mai mici şi mai puţin semnificative în comparaţie cu beneficiile.

Pentru detalii tehnice şi mostre din carte, puteţi să vă documentaţi direct pe site-ul editurii. Această scurtă prezentare este menită să conţină, pe cât posibil, lucruri pe care nu le găsiţi pe site.

Detalii despre carte:

Titlul original: The Lion Handbook to the Bible

Editori: Pat şi David Alexander

Traducere: Iulia Botnari

Număr de pagini: 816

Anul apariţiei: 2012

Preţ: 110 RON

ISBN: 978-606-8282-30-5

2 gânduri despre “Manualul biblic

  1. Pingback: Ne-am făcut blog! « Editura Casa Cărţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s