Impresii după Gaudemus, Cluj

Între 5-9 aprilie, s-a desfășurat a XVIII-a ediție a Târgului Gaudemus din Cluj-Napoca. Pavilionul expozițional – un cort ce pare tot mai obosit – a fost instalat în Piața Unirii, lângă Biserica Sf. Mihail. Pentru noi a fost prima participare la „stația” clujeană a caravanei.

IMG_20170405_093621
Prima zi se arăta promițătoare…

Clujul ne-a întâmpinat cu răceală, la propriu, temperatura fiind destul de mult sub 10o C, cel puțin cea resimțită. În cort era chiar mai frig decât afară. Zilele următoare, la temperatura scăzută s-au mai adăugat și ploaia în rafale, și vântul capricios.

Pe scurt, condițiile meteorologice nu prea au ținut anul acesta nici cu expozanții, nici cu potențialii cumpărători, care puteau achiziționa cărțile cu prețuri promoționale pe durata târgului. Cu toate acestea, au fost destui cei dispuși să înfrunte capriciile vremii.

IMG_20170406_182312
…dar curând vremea s-a arătat cu „capriț”.

Singura zi cu soare a fost și ultima a târgului. Dar, ca lucrurile să se complice și de data asta, centrul Clujului a fost paralizat complet din pricina unei competiții de cros. Astfel că toate străzile din zonă au fost blocate, accesul vizitatorilor din cartierele mai îndepărtate fiind mult îngreunat. Una peste alta, intemperiile naturii și autoritățile parcă ar fi complotat ca târgul să fie cât mai greu accesibil 😉 .

Spre deosebire de publicul din București, spornic la vorbă, cei ce ne-au vizitat în Cluj au fost mai degrabă reținuți și… distanți, preferând să fie lăsați în pace cu gândurile și alegerile dumnealor. Arareori ni s-au cerut recomandări. Puțini au fost cei dornici de discuții și/sau controverse. Câte unul ne-a mai aruncat în treacăt mostre de „adevăr” și… cam atât.

IMG_20170407_110240
Un cititor neașteptat la standul colegilor de la Doxologia

Altminteri, cumpărătorii au fost de toată mâna: oameni fără vreo afiliere confesională certă, preoți, câțiva pastori, credincioși evanghelici (mai puțini decât ne așteptam noi). Impresionante au fost două doamne cu vârste respectabile (aproximativ 75, respectiv 80), care au venit pregătite cu liste de cărți pe care să le achiziționeze.

Cel mai de succes produs al editurii au fost… baloanele! N-am mai ținut socoteala câte zeci de baloane am pompat. Iar principalul punct de atracție a fost Corabia fantastică a lui Noe, în jurul căreia au poposit copii și părinți deopotrivă. Cea mai năstrușnică idee a fost a unui băiețel care voia s-o cumpere pentru hamsterul lui.

IMG_20170406_125546
Baloanele și Corabia – succes garantat!

În topul vânzărilor de la târg, pe primul loc stă Cămașa lui Cristos, una dintre cărțile aflate mereu în fruntea listei. Urmează, la mică distanță, Cine ești când nu te vede nimeni, Corabia fantastică a lui Noe, O istorie ilustrată a Țării Sfinte*.Camasa lui Cristos.indd

Trebuie spus că au fost câteva titluri care au atras în mod deosebit atenția (fără ca, neapărat, să se și vândă foarte bine), fapt ce spune probabil câte ceva despre frământările și preocupările oamenilor: Cine ești când nu te vede nimeni, Cum să-ți depășești trecutul, Cuvinte pe care trebuie să le audă copii, De știut înainte de căsătorie ș.a.

Revenind la cele mai bine vândute cărți, în top 10 s-au mai situat: Cetatea blestemată, Ghid de artă creștină*, Istoria penticostalimului*, Comentariu cultural istoric al VT, Biblia piticilor, Enciclopedia Bibliei*, Enciclopedia despre Isus*.

De remarcat că rămân în atenția publicului și continuă să se mențină în topul vânzărilor cărți de referință, precum Comentariul…, deși prețul lor este, în mod justificat, mai mare.

Din punctul nostru de vedere, Târgul Gaudeamus de la Cluj a fost o experiență oarecum neconcludentă, fiind sabotat parțial de diverse incidente colaterale, ce nu țineau însă de competența organizatorilor.

IMG_20170409_170048
Când soarele a revenit, noi plecam…

Comparativ cu București sau Oradea, în Cluj am avut cu totul alte titluri bestseller. De pildă, una dintre cărțile de succes în București a fost romanul Ironia sorții, care în Cluj s-a vândut, ca o ironie, într-o singură bucată exact la final.

Fiind aproape de Oradea, vizita noastră la Cluj a fost și un bun prilej de reîntâlnire cu neamuri, prieteni, cunoscuți și oameni care ne știau doar din mediul virtual. Musai spus că am beneficiat de cadouri… dulci, în trei tranșe. Iar bunătățile au fost atât de multe, că a trebuit să împărțim și cu alții.

Mulțumim tuturor celor care s-au oprit la stand, care au cumpărat, care ne-au împărtășit opinia lor despre cărțile noastre sau doar ne-au testat cunoștințele 🙂 . Ne vedem peste o lună în Oradea. Pentru a doua oară!

*toate cărțile marcate cu asterisc au avut prețuri reduse cu 50% pe durata târgului.

3 gânduri despre “Impresii după Gaudemus, Cluj

  1. Pingback: După Gaudeamus Oradea, 2017 | Editura Casa Cărţii

  2. Pingback: Anul editorial 2017 | Editura Casa Cărţii

  3. Pingback: Anul editorial 2017 pentru Editura Casa Cărții | Istorie Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s