După Gaudeamus Oradea, 2017

La un an de la prima participare la un târg de carte, avem deja ceva experiență, dat fiind faptul că am fost și la București, și la Cluj. Așa că ne putem permite primele evaluări comparative, analize, prognoze. Dar n-o să le facem aici.

Totuși, niște impresii musai să vă împărtășim. Pornim de la părerea aproape unanimă a expozanților cum că mutarea cortului din Parcul 1 Decembrie în Piața Unirii a fost de bun augur. Mai mulți vizitatori, încasări mai mari, bilanțuri mai plăcute ochiului contabil.

Imagine reprezentativă… demografic 🙂

Apoi, iarăși important, trebuie remarcat că prin târg s-au perindat mulți tineri. Nu am putut face o statistică, nu avem acces la motivele care i-a mânat spre pavilionul care a găzduit târgul, dar cu toții am remarcat grupuri de elevi care se interesau de carte. Ideal ar fi ca nu vreo temă obligatorie sau amenințările unor profesori să-i fi adus, iar cum nu știm detalii, ne permitem să credem în acest… ideal 🙂

Strict în ce ne privește, dacă anul trecut am avut peste 170 de cumpărători, anul acesta am trecut de 250. Demografic, au fost reprezentate toate categoriile de vârstă, de la copii aduși de părinți și care s-au atașat mai ales de „Corabia fantastică a lui Noe”, până la bătrâni venerabili trecuți de 80 de ani.

Spre deosebire de anul trecut, n-au mai avut aceeași trecere cărțile de referință. Cele mai vândute au fost cărțile din coșul de reduceri (mai multe titluri la 10 lei/bucata). Dintre celelalte, în top s-au situat: De știut înainte de căsătorie, Cuvinte pe care trebuie să le audă copiii, Cele 10 porunci pentru părinți, Reforma și întoarcerea la Evanghelie, Înțelepciune pentru o viață împlinită sau romanele din colecția „Raftul clasic”.

Vremea se dovedește un factor important în economia unui târg de carte. N-a fost la fel de capricioasă ca în aprilie, la Cluj, dar sâmbătă după-masa, a turnat cu găleata. Surprinzător e faptul că și atunci erau oameni care se aventurau să intre în cort. Firește, mult mai puțini decât în condiții normale.

Sâmbătă

Un cuvânt de apreciere merită clienții fideli, care ne-au descoperit cu ocazia acestor târguri și care țin să ne viziteze pe oriunde ne prind. Discuțiile față în față nu pot fi înlocuite cu nimic. Satisfacția, nemulțumirea, nedumerirea, disprețul, interesul, bucuria, enervarea – altfel se citesc toate pe chipul omului cu care interacționezi pe viu. Fiind acasă, era de așteptat să întâlnim o grămadă de cunoștințe.

Copiii ne-au pus la grea încercare, fiindcă solicitau baloane într-un ritm atât de alert, că abia pridideam să le pompăm. În schimb, cele mai savuroase dialoguri le-a avut cu ei sau le purtau ei cu părinții. De pildă, când mama i-a explicat unui băiat că în Povestiri și activități biblice este vorba despre Isus, băiatul a întrebat: „Și despre drumețiile lui?”

Atracția principală a acestor târguri itinerante o reprezintă, fără-ndoială, reducerile. În afară de coșul cu cărți la 10 lei, am avut și cărți reduse cu 50%, iar la restul cărților, o reducere de 20%.

Una peste alta, Gaudeamus Oradea a fost o experiență utilă, ba chiar necesară, am putea zice, mai ales pentru cei din departamentul editorial care, de obicei, nu au ocazia să interacționeze direct cu beneficiarii finali ai muncii lor.

Noi sperăm să ne vedem și la anul!

2 gânduri despre “După Gaudeamus Oradea, 2017

  1. Pingback: Anul editorial 2017 | Editura Casa Cărţii

  2. Pingback: Anul editorial 2017 pentru Editura Casa Cărții | Istorie Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s