Anul editorial 2017

Recapitulările de la sfârșit de ani sunt bune măcar pentru funcția lor statistică și informativă. Dar folosesc și la construirea unor punți de dialog cu cititorii. Astfel, noi povestim cu ce ne-am ocupat anul trecut, iar voi, cititorii, vă puteți spune părerea, puteți veni cu sugestii, propuneri, observații critice.

Așadar, în 2017, am publicat peste 30 de titluri individuale. Am dat această cifră imprecisă pentru că avem două serii pentru copii, una de 3 titluri (care se vând însă și la pachet) și una de 4 (cărți puzzle). Am participat la 3 târguri din Caravana Gaudeamus (Cluj, Oradea și București) și la 7 conferințe sau evenimente dedicate Reformei protestante (Arad, Timișoara, Linz, Sovata, Cluj, Oradea, București).

Fără-ndoială, anul 2017 a fost și pentru Casa Cărții, „Anul Reformei”. Avem în portofoliu 4 titluri care asigură oricărui cititor (chiar și dacă pornește de la 0) o bună inițiere în problematica Reformei protestante și catolice din secolul XVI. Merită repomenite:

  1. Tim Dowley, Atlas istoric al Reformei – o carte unică în peisajul publicistic românesc (și nu numai) și un instrument deosebit de util pentru orientarea în spațiul geografic, dar și în cronologia evenimentelor cuprinse între anii 1300-1700, cu accent special pe intervalul 1500-1600.

  2. Roland H. Baionton, Luther. Omul și reformatorul – cea mai cunoscută biografie a lui Martin Luther în spațiul anglo-saxon, o lucrare clasică scrisă de un specialist de prestigiu și care furnizează oricui e interesat o bază solidă de informații documentate cu privire la viața reformatorului lui Wittenberg. Autorul este interesat și de teologia lui Luther, făcând numeroase incursiuni în opera acestuia.

  3. Timothy George, Teologia reformatorilor – cartea este la a doua ediție în limba română și, spre deosebire de versiunea anterioară, are un capitol suplimentar dedicat lui William Tyndale. Folosindu-se de opera a 5 nume de referință din istoria Reformei (Martin Luther, Ulrich Zwingli, Jean Calvin, Menno Simons, William Tyndale), Timothy George „comite” o introducere teologică devenită, la aproape 30 de ani de la prima ediție (din 1998), un adevărat manual de studiu în numeroase școli de teologie.

  4. Erwin W. Lutzer, Reforma și întoarcerea la Evanghelie – o introducere pastorală, scrisă pentru un public nespecializat, dar cu un important accent pe aspectele pozitive și efectele încă prezente ale Reformei protestante.

(Apropo: până pe 31 ianuarie încă mai puteți beneficia de reducere dacă achiziționați întregul pachet „Reforma 500”.)

Tot în acest an am lansat o nouă colecție, dedicată copiilor de vârstă școlară (7-14 ani): Face a Book – colecția include până acum 3 titluri: Singure, dar nu părăsite; Prințesa și goblinii; Prințesa și Curdie. O mențiune specială trebuie făcută în dreptul ultimelor două titluri, deoarece George MacDonald a jucat un rol important în evoluția spirituală a lui C.S. Lewis și nu numai. Putem spune deja că primirea de care s-a bucurat colecția în rândurile părinților și copiilor deopotrivă ne surprinde în mod plăcut.

Am consemnat cu tristețe, în luna septembrie, moartea lui Nabeel Qureshi, tânărul apologet de numai 34 de ani, fost musulman, convertit la creștinism, răpus de un cancer de stomac. Am avut privilegiul să-i traducem cărțile și să le publicăm în românește (3 la număr), iar 2 titluri au apărut chiar cu puțin înainte de decesul autorului: Jihadul. Un răspuns creștin și Un singur Dumnezeu.

O temă gravă – izvorâtă din aceeași confruntare a omului cu misterul suferinței – este abordată și într-o altă carte care sperăm să ajungă la cât mai mulți pastori, consilieri, asistenți sociali sau oameni care vor să-și ajute semenii: Întunericul, singurul meu însoțitor (de Kathryn Greene-McCreight). Cartea abordează problema bolilor psihice.

Continuăm să îmbogățim colecția de mărturii, în care am publicat două noi tituri: Miracolul din mină (despre un accident de mină din Chile, în urma căruia supraviețuitorii au rămas în subteran 69 de zile) și Amăgită de inima mea (mărturia fiicei lui Jim Cymbala despre rătăcirile ei din adolescență).

Cititorii noștri de ficțiune cer constant alte titluri, așa că adăugăm mereu și la seriile de romane. Michael Philips vine cu o nouă serie (din care am publicat primele 2 volume), iar din romanele scrise de Tamera Alexander am publicat 3.

Ca număr de titluri, categoria cărților pentru copii se prezintă cu cele mai multe noutăți.

Mulțumim tuturor cititorilor fără de care editura își pierde rațiunea de a exista. Și vă poftim să rămâneți atenți și la ceea ce urmează în 2018. Curând revenim și cu detalii.

5 gânduri despre “Anul editorial 2017

  1. Pingback: Anul editorial 2017 pentru Editura Casa Cărții | Istorie Evanghelica

Lasă un comentariu